Marianne Ooms, vrijwilligster in Zuiderhout

“Het heel mooi is om contact te maken met ouderen die dat bijna niet meer kunnen”

Vrijwilliger bij Zorgbalans?

Bekijk hieronder de mogelijkheden om de gewenste vacature te vinden.
Gerda van der Veldt, vrijwilligster bij woonzorglocatie Parkzicht

Toen haar moeder in Parkzicht woonde, las Gerda van der Veldt een oproep voor vrijwilligers. Na enige aarzeling besloot ze zich aan te melden en daar heeft ze nog geen moment spijt van. Alles wat ze als vrijwilliger mag doen, vindt ze leuk. “Een uitstapje, spelletjes, wandelen. Het maakt mij niet uit, ik ben erbij.”

“ Mijn moeder was altijd erg enthousiast over de uitstapjes van Parkzicht. Toen ik hoorde dat ze nieuwe vrijwilliger zochten, was ik direct geïnteresseerd. Toch hield ik het nog een beetje af. Je bent toch iemands dochter, zou mijn moeder op de dagen dat ik kwam helpen wel het verschil zien? En de andere bewoners? Uiteindelijk besloot ik het gewoon te proberen en het ging heel goed. Ik kan me de eerste keer zelfs niet meer herinneren; ik ben erin gegleden, het ging zo soepel.

Leuk voor iedereen
Eens in de twee weken neem ik samen met een andere vrijwilliger twee bewoners mee uit wandelen. Wie zin heeft, roept maar. Van mij hoeven dat geen vaste bewoners te zijn, iedereen heeft toch recht om naar buiten te gaan? Verder doe ik eigenlijk van alles bij Parkzicht, net wat voorbij komt. De ene week doe ik heel weinig, de week erop komen er opeens twee of drie activiteiten voorbij. Als ze me nodig hebben en ik heb tijd, dan kom ik. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend vind ik, dus ik wil niet altijd ‘nee’ zeggen. Maar ik moet het wel leuk vinden. De uitjes met de Zorgbalansbus naar de duinen of De Keukenhof zijn bijvoorbeeld erg gezellig, maar in het restaurant helpen of een spelletje doen, vind ik ook prima. Als die mensen maar plezier hebben en ik zelf ook. Ik denk dat dat het belangrijkste is van vrijwilligerswerk: dat de bewoners genieten en dat je het zelf ook heel leuk hebt.

Hetzelfde verhaal
Wat ik erg leuk vind om te zien, is dat bewoners zo blij zijn als je er weer bent. Ook vrijwilligerscoördinator Erna en de verzorgenden zijn ontzettend aardig. Ik voel me hier onderdeel van het team en op mijn plek in dit kleine huis. Dat hier slechts veertig mensen wonen, vind ik zo fijn van Parkzicht. Het voelt heel huiselijk aan. Van de veertig bewoners dementeert ongeveer de helft. Van te voren had ik verwacht dat ik geen geduld zou hebben met dementerende mensen. Tien keer hetzelfde verhaal horen, zou me vast gaan irriteren. Nu ik hier al acht jaar werk, weet ik dat ik wel geduldig genoeg ben. Ik vind het juist wel grappig om steeds hetzelfde horen en ik kan ook rustig elke week weer mijn eigen verhaal vertellen.”

Gerda van der Veldt, vrijwilligster bij woonzorglocatie Parkzicht

Realisatie goeiezaak.com | Copyright © 2019 Zorgbalans